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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
15/06/2021 |
Data da última atualização: |
17/06/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CONGIO, G. F. DE. S.; BANNINK, A.; MAYORGA MOGOLLÓN, O. L.; JAURENA, G.; GONDA, H.; GERE, J. I.; CERÓN-CUCCHI, M. E.; ORTIZ-CHURA, A.; TIERI, M. P.; HERNÁNDEZ, O.; RICCI, P.; JULIARENA, M. P.; LOMBARDI, B.; ABDALLA, A. L.; ABDALLA-FILHO, A. L.; BERNDT, A.; OLIVEIRA, P. P. A.; HENRIQUE, F. L.; MONTEIRO, A. L. G.; BORGES, L. I.; RIBEIRO-FILHO, H. M. N.; PEREIRA, L. G. R.; TOMICH, T. R.; CAMPOS, M. M.; MACHADO, F. S.; MARCONDES, M. I.; MERCADANTE, M. E. Z.; SAKAMOTO, L. S.; ALBUQUERQUE, L. G.; CARVALHO, P. C. DE. F.; ROSSETTO, J.; SAVIAN, J. V.; RODRIGUES, P. H. M.; PERNA JÚNIOR, F.; MOREIRA, T. S.; MAURÍCIO, R. M.; RODRIGUES, J. P. P.; BORGES, A. L. DA C. C.; SILVA, R. R. E.; LAGE, H. F.; REIS, R. A.; RUGGIERI, A. C.; CARDOSO, A. DA. S.; SILVA, S. C. DA; CHIAVEGATO, M. B.; VALADARES-FILHO, S. DE. C.; SILVA, F. A. DE. S.; ZANETTI, D.; BERCHIELLI, T. T.; MESSANA, J. D.; MUÑOZ, C.; ARIZA-NIETO, C. J.; SIERRA-ALARCÓN, A. M.; GUALDRÓN-DUARTE, L. B.; MESTRA-VARGAS, L. I.; MOLINA-BOTERO, I. C.; BARAHONA-ROSALES, R.; ARANGO, J.; GAVIRIA-URIBE, X.; VALDERRAMA, L. A. G.; ROSERO-NOGUERA, J. R.; POSADA-OCHOA, S. L.; ABARCA-MONGE, S.; SOTO-BLANCO, R.; KU-VERA, J. C.; JIMÉNEZ-OCAMPO, R.; FLORES-SANTIAGO, E. DEL. J.; CASTELÁN-ORTEGA, O. A.; VÁZQUEZ-CARRILLO, M. F.; BENAOUDA, M.; GÓMEZ-BRAVO, C. A.; BOLOVICH, V. I. A.; CÉSPEDES, M. A. D.; ASTIGARRAGA, L.; HRISTOV, A. N. |
Afiliação: |
GUILHERMO FRANCKLIN DE SOUZA CONGIO, USP; ANDRÉ BANNINK, Wageningen University & Research; OLGA LUCÍA MAYORGA MOGOLLÓN, AGROSAVIA; GUSTAVO JAURENA, Universidade de Buenos Aires; HORACIO GONDA, Swedish University of Agricultural Sciences; JOSÉ IGNACIO GERE, National Technological University, Argentina / National Scientific and Technical Research Council; MARÍA ESPERANZA CERÓN-CUCCHI, National Institute of Agricultural Technology; ABIMAEL ORTIZ-CHURA, National Institute of Agricultural Technology; MARÍA PAZ TIERI, Dairy Value Chain Research Institute / National Technological University, Argentina; OLEGARIO HERNÁNDEZ, INTA; PATRICIA RICCI, National Scientific and Technical Research Council / INTA; MARÍA PAULA JULIARENA, National Scientific and Technical Research Council / National University of the Centre of the Buenos Aires Province; BANIRA LOMBARDI, National Scientific and Technical Research Council / National University of the Centre of the Buenos Aires Province; ADIBE LUIZ ABDALLA, USP; ADIBE LUIZ ABDALLA-FILHO, USP; ALEXANDRE BERNDT, CPPSE; PATRÍCIA PERONDI ANCHÃO OLIVEIRA, CPPSE; FÁBIO LUIS HENRIQUE, FAZU; ALDA LÚCIA GOMES MONTEIRO, UFPR; LUIZA ILHA BORGES, UFPR; HENRIQUE MENDONÇA NUNES RIBEIRO-FILHO, UDESC; LUIZ GUSTAVO RIBEIRO PEREIRA, CNPGL; THIERRY RIBEIRO TOMICH, CNPGL; MARIANA MAGALHÃES CAMPOS, CNPGL; FERNANDA SAMARINI MACHADO, CNPGL; MARCOS INÁCIO MARCONDES, UFV; MARIA EUGÊNIA ZERLOTTI MERCADANTE, APTA; LEANDRO SANNOMIYA SAKAMOTO, APTA; LUCIA GALVÃO ALBUQUERQUE, UNESP; PAULO CÉSAR DE FACCIO CARVALHO, UFRGS; JUSIANE ROSSETTO, UFRGS; JEAN VÍCTOR SAVIAN, UFRGS / Instituto Nacional de Pesquisa Agropecuária do Uruguai; PAULO HENRIQUE MAZZA RODRIGUES, USP; FLÁVIO PERNA JÚNIOR, USP; TAINÁ SILVESTRE MOREIRA, Universidade Estadual da Pensilvânia / USP; ROGÉRIO MARTINS MAURÍCIO, UFSJ; JOÃO PAULO PACHECO RODRIGUES, UNIFESSPA; ANA LUIZA DA COSTA CRUZ BORGES, UFMG; RICARDO REIS E SILVA, UFMG; HELENA FERREIRA LAGE, Universidade Newton Paiva; RICARDO ANDRADE REIS, UNESP; ANA CLÁUDIA RUGGIERI, UNESP; ABMAEL DA SILVA CARDOSO, UNESP; SILA CARNEIRO DA SILVA, USP; MARÍLIA BARBOSA CHIAVEGATO, Universidade Estadual de Ohio; SEBASTIÃO DE CAMPOS VALADARES-FILHO, UFV; FLÁVIA ADRIANE DE SALES SILVA, UFV; DIEGO ZANETTI, IFSULDEMINAS; TELMA TERESINHA BERCHIELLI, UNESP; JULIANA DUARTE MESSANA, UNESP; CAMILA MUÑOZ, INIA Remehue; CLAUDIA JANETH ARIZA-NIETO, AGROSAVIA; ANDREA MILENA SIERRA-ALARCÓN, AGROSAVIA; LAURA BIBIANA GUALDRÓN-DUARTE, AGROSAVIA; LORENA INÉS MESTRA-VARGAS, AGROSAVIA; ISABEL CRISTINA MOLINA-BOTERO, Universidade Nacional Agrária La Molina; ROLANDO BARAHONA-ROSALES, Universidade Nacional da Colômbia; JACOBO ARANGO, Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT); XIOMARA GAVIRIA-URIBE, Universidade Nacional da Colombia / Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT); LUIS ALFONSO GIRALDO VALDERRAMA, Universidade Nacional da Colombia; JAIME RICARDO ROSERO-NOGUERA, Universidade de Antioquia; SANDRA LUCÍA POSADA-OCHOA, Universidade de Antioquia; SERGIO ABARCA-MONGE, INTA; ROBERTO SOTO-BLANCO, INTA; JUAN CARLOS KU-VERA, Universidade de Yucatán; RAFAEL JIMÉNEZ-OCAMPO, Universidade de Yucatán / Instituto Nacional de Investigação Florestal, Agrícola e Pecuária (INIFAP); EVER DEL JESUS FLORES-SANTIAGO, Universidade de Yucatán / Universidade Autónoma de Chapingo; OCTAVIO ALONSO CASTELÁN-ORTEGA, Universidade Autónoma do Estado do México; MARÍA FERNANDA VÁZQUEZ-CARRILLO, Universidade Autónoma do Estado do México; MOHAMMED BENAOUDA, French National Research Institute for Agriculture, Food, and Environment (INRAE) / AgroSup Dijon; CARLOS ALFREDO GÓMEZ-BRAVO, Universidade Nacional Agrária La Molina; VÍCTOR ILICH ALVARADO BOLOVICH, Universidade Nacional Agrária La Molina; MEDARDO ANTONIO DÍAZ CÉSPEDES, Universidade Nacional Agrária La Molina; LAURA ASTIGARRAGA, Universidade da República do Uruguai; ALEXANDER NIKOLOV HRISTOV, Universidade Estadual da Pensilvânia. |
Título: |
Enteric methane mitigation strategies for ruminant livestock systems in the Latin America and Caribbean region: a meta-analysis. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Cleaner Production, v.312, 127693, 2021 |
Páginas: |
13 p. |
ISSN: |
0959-6526 |
DOI: |
doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.127693 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Latin America and Caribbean (LAC) is a developing region characterized for its importance for global food security, producing 23 and 11% of the global beef and milk production, respectively. The region?s ruminant livestock sector however, is under scrutiny on environmental grounds due to its large contribution to enteric methane (CH4) emissions and influence on global climate change. Thus, the identification of effective CH4 mitigation strategies which do not compromise animal performance is urgently needed, especially in context of the Sustainable Development Goals (SDG) defined in the Paris Agreement of the United Nations. Therefore, the objectives of the current study were to: 1) collate a database of individual sheep, beef and dairy cattle records from enteric CH4 emission studies conducted in the LAC region, and 2) perform a meta-analysis to identify feasible enteric CH4 mitigation strategies, which do not compromise animal performance. After outlier?s removal, 2745 animal records (65% of the original data) from 103 studies were retained (from 2011 to 2021) in the LAC database. Potential mitigation strategies were classified into three main categories (i.e., animal breeding, dietary, and rumen manipulation) and up to three subcategories, totaling 34 evaluated strategies. A random effects model weighted by inverse variance was used (Comprehensive Meta-Analysis V3.3.070). Six strategies decreased at least one enteric CH4 metric and simultaneously increased milk yield (MY; dairy cattle) or average daily gain (ADG; beef cattle and sheep). The breed composition F1 Holstein × Gyr decreased CH4 emission per MY (CH4IMilk) while increasing MY by 99%. Adequate strategies of grazing management under continuous and rotational stocking decreased CH4 emission per ADG (CH4IGain) by 22 and 35%, while increasing ADG by 22 and 71%, respectively. Increased dietary protein concentration, and increased concentrate level through cottonseed meal inclusion, decreased CH4IMilk and CH4IGain by 10 and 20% and increased MY and ADG by 12 and 31%, respectively. Lastly, increased feeding level decreased CH4IGain by 37%, while increasing ADG by 171%. The identified effective mitigation strategies can be adopted by livestock producers according to their specific needs and aid LAC countries in achieving SDG as defined in the Paris Agreement. MenosLatin America and Caribbean (LAC) is a developing region characterized for its importance for global food security, producing 23 and 11% of the global beef and milk production, respectively. The region?s ruminant livestock sector however, is under scrutiny on environmental grounds due to its large contribution to enteric methane (CH4) emissions and influence on global climate change. Thus, the identification of effective CH4 mitigation strategies which do not compromise animal performance is urgently needed, especially in context of the Sustainable Development Goals (SDG) defined in the Paris Agreement of the United Nations. Therefore, the objectives of the current study were to: 1) collate a database of individual sheep, beef and dairy cattle records from enteric CH4 emission studies conducted in the LAC region, and 2) perform a meta-analysis to identify feasible enteric CH4 mitigation strategies, which do not compromise animal performance. After outlier?s removal, 2745 animal records (65% of the original data) from 103 studies were retained (from 2011 to 2021) in the LAC database. Potential mitigation strategies were classified into three main categories (i.e., animal breeding, dietary, and rumen manipulation) and up to three subcategories, totaling 34 evaluated strategies. A random effects model weighted by inverse variance was used (Comprehensive Meta-Analysis V3.3.070). Six strategies decreased at least one enteric CH4 metric and simultaneously increased milk yield (MY;... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Aquecimento global; Emissões de gases com efeito de estufa; Enteric methane; Metano entérico; Mitigação; Mitigation. |
Thesagro: |
Bovino; Efeito Estufa; Metano; Ovelha. |
Thesaurus Nal: |
Cattle; Global warming; Greenhouse gas emissions; Methane; Sheep. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223799/1/Enteric-Methane-Mitigation.pdf
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Marc: |
LEADER 05822naa a2201225 a 4500 001 2132310 005 2021-06-17 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0959-6526 024 7 $adoi.org/10.1016/j.jclepro.2021.127693$2DOI 100 1 $aCONGIO, G. F. DE. S. 245 $aEnteric methane mitigation strategies for ruminant livestock systems in the Latin America and Caribbean region$ba meta-analysis.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a13 p. 520 $aLatin America and Caribbean (LAC) is a developing region characterized for its importance for global food security, producing 23 and 11% of the global beef and milk production, respectively. The region?s ruminant livestock sector however, is under scrutiny on environmental grounds due to its large contribution to enteric methane (CH4) emissions and influence on global climate change. Thus, the identification of effective CH4 mitigation strategies which do not compromise animal performance is urgently needed, especially in context of the Sustainable Development Goals (SDG) defined in the Paris Agreement of the United Nations. Therefore, the objectives of the current study were to: 1) collate a database of individual sheep, beef and dairy cattle records from enteric CH4 emission studies conducted in the LAC region, and 2) perform a meta-analysis to identify feasible enteric CH4 mitigation strategies, which do not compromise animal performance. After outlier?s removal, 2745 animal records (65% of the original data) from 103 studies were retained (from 2011 to 2021) in the LAC database. Potential mitigation strategies were classified into three main categories (i.e., animal breeding, dietary, and rumen manipulation) and up to three subcategories, totaling 34 evaluated strategies. A random effects model weighted by inverse variance was used (Comprehensive Meta-Analysis V3.3.070). Six strategies decreased at least one enteric CH4 metric and simultaneously increased milk yield (MY; dairy cattle) or average daily gain (ADG; beef cattle and sheep). The breed composition F1 Holstein × Gyr decreased CH4 emission per MY (CH4IMilk) while increasing MY by 99%. Adequate strategies of grazing management under continuous and rotational stocking decreased CH4 emission per ADG (CH4IGain) by 22 and 35%, while increasing ADG by 22 and 71%, respectively. Increased dietary protein concentration, and increased concentrate level through cottonseed meal inclusion, decreased CH4IMilk and CH4IGain by 10 and 20% and increased MY and ADG by 12 and 31%, respectively. Lastly, increased feeding level decreased CH4IGain by 37%, while increasing ADG by 171%. The identified effective mitigation strategies can be adopted by livestock producers according to their specific needs and aid LAC countries in achieving SDG as defined in the Paris Agreement. 650 $aCattle 650 $aGlobal warming 650 $aGreenhouse gas emissions 650 $aMethane 650 $aSheep 650 $aBovino 650 $aEfeito Estufa 650 $aMetano 650 $aOvelha 653 $aAquecimento global 653 $aEmissões de gases com efeito de estufa 653 $aEnteric methane 653 $aMetano entérico 653 $aMitigação 653 $aMitigation 700 1 $aBANNINK, A. 700 1 $aMAYORGA MOGOLLÓN, O. L. 700 1 $aJAURENA, G. 700 1 $aGONDA, H. 700 1 $aGERE, J. I. 700 1 $aCERÓN-CUCCHI, M. E. 700 1 $aORTIZ-CHURA, A. 700 1 $aTIERI, M. P. 700 1 $aHERNÁNDEZ, O. 700 1 $aRICCI, P. 700 1 $aJULIARENA, M. P. 700 1 $aLOMBARDI, B. 700 1 $aABDALLA, A. L. 700 1 $aABDALLA-FILHO, A. L. 700 1 $aBERNDT, A. 700 1 $aOLIVEIRA, P. P. A. 700 1 $aHENRIQUE, F. L. 700 1 $aMONTEIRO, A. L. G. 700 1 $aBORGES, L. I. 700 1 $aRIBEIRO-FILHO, H. M. N. 700 1 $aPEREIRA, L. G. R. 700 1 $aTOMICH, T. R. 700 1 $aCAMPOS, M. M. 700 1 $aMACHADO, F. S. 700 1 $aMARCONDES, M. I. 700 1 $aMERCADANTE, M. E. Z. 700 1 $aSAKAMOTO, L. S. 700 1 $aALBUQUERQUE, L. G. 700 1 $aCARVALHO, P. C. DE. F. 700 1 $aROSSETTO, J. 700 1 $aSAVIAN, J. V. 700 1 $aRODRIGUES, P. H. M. 700 1 $aPERNA JÚNIOR, F. 700 1 $aMOREIRA, T. S. 700 1 $aMAURÍCIO, R. M. 700 1 $aRODRIGUES, J. P. P. 700 1 $aBORGES, A. L. DA C. C. 700 1 $aSILVA, R. R. E. 700 1 $aLAGE, H. F. 700 1 $aREIS, R. A. 700 1 $aRUGGIERI, A. C. 700 1 $aCARDOSO, A. DA. S. 700 1 $aSILVA, S. C. DA 700 1 $aCHIAVEGATO, M. B. 700 1 $aVALADARES-FILHO, S. DE. C. 700 1 $aSILVA, F. A. DE. S. 700 1 $aZANETTI, D. 700 1 $aBERCHIELLI, T. T. 700 1 $aMESSANA, J. D. 700 1 $aMUÑOZ, C. 700 1 $aARIZA-NIETO, C. J. 700 1 $aSIERRA-ALARCÓN, A. M. 700 1 $aGUALDRÓN-DUARTE, L. B. 700 1 $aMESTRA-VARGAS, L. I. 700 1 $aMOLINA-BOTERO, I. C. 700 1 $aBARAHONA-ROSALES, R. 700 1 $aARANGO, J. 700 1 $aGAVIRIA-URIBE, X. 700 1 $aVALDERRAMA, L. A. G. 700 1 $aROSERO-NOGUERA, J. R. 700 1 $aPOSADA-OCHOA, S. L. 700 1 $aABARCA-MONGE, S. 700 1 $aSOTO-BLANCO, R. 700 1 $aKU-VERA, J. C. 700 1 $aJIMÉNEZ-OCAMPO, R. 700 1 $aFLORES-SANTIAGO, E. DEL. J. 700 1 $aCASTELÁN-ORTEGA, O. A. 700 1 $aVÁZQUEZ-CARRILLO, M. F. 700 1 $aBENAOUDA, M. 700 1 $aGÓMEZ-BRAVO, C. A. 700 1 $aBOLOVICH, V. I. A. 700 1 $aCÉSPEDES, M. A. D. 700 1 $aASTIGARRAGA, L. 700 1 $aHRISTOV, A. N. 773 $tJournal of Cleaner Production$gv.312, 127693, 2021
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
31/10/2017 |
Data da última atualização: |
08/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Orientação de Tese de Pós-Graduação |
Autoria: |
BONFIM, J. M. |
Afiliação: |
Joice Melo Bonfim. |
Título: |
Selênio orgânico na dieta de cabras leiteiras: produção e qualidade do leite. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
2017. |
Páginas: |
68 f. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Estadual Vale do Acaraú, Sobral. Orientadora: Angela Maria de Vasconcelos; Coorientadora: Viviane de Souza (CNPC). |
Conteúdo: |
Resumo: O objetivo deste estudo foi avaliar a influência da suplementação de selênio orgânico (levedura selenizada) vinculado ao concentrado, nos níveis sanguíneos, na produção e concentração no leite, possíveis alterações na composição do leite, nos parâmetros indicativos de mastite e na análise sensorial, durante o período de lactação de cabras leiteiras. Foram utilizadas 16 cabras, mestiças Saanen com Toggenburg, em delineamento inteiramente casualizado, em dois tratamentos, com e sem adição de selênio no concentrado. As fêmeas eram criadas em sistema semi-intensivo, sendo que pela manhã ficavam em pasto nativo, e à tarde recebiam concentrado padrão a base de milho, farelo de soja e calcário, capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum.) e cana-de-açúcar (Saccharum officinarum), no cocho, após a ordenha. Semanalmente, foram realizadas a pesagem, a avaliação do escore da condição corporal e o controle leiteiro. Antes das fêmeas entrarem nos tratamentos e a cada 21 dias de lactação foi realizada coleta de sangue para determinação do teor de selênio. Com 20, 40 e 60 dias do ciclo lactacional, foram coletadas amostras individuais de leite para determinação de composição, caseína, nitrogênio ureico, Contagem de Células Somáticas, pH, condutividade elétrica, teor de cloretos e teor de selênio. Foi realizada análise sensorial do leite proveniente dos dois tratamentos. Observou-se efeito do Se orgânico na dieta das cabras suplementadas sobre o Se no sangue (P<0,05). Não houve diferença significativa (P>0,05) para desempenho corporal, Escore da Condição Corporal, concentração de Se no leite, produção de leite, composição do leite, nitrogênio ureico e indicativos de mastite entre os dois tratamento. Observou-se que na 1ª coleta, que uma amostra (12,5%) de leite de cabras do grupo não suplementado, apresentou isolamente de estafilococos coagulase- negativo (ECN). Na segunda coleta, uma amostra apresentou isolamento de ECN, sendo esta amostra proveniente do tratamento não suplementado. Na terceira coleta, das cabras com suplementação, houve o isolamento de 4 amostras (50%) de ECN e àquelas não suplementadas de 2 amostras (25%) de ECN. Não foi observado diferença entre as amostras de leite provenientes dos dois tratamentos ao serem submetidos a análise sensorial. A suplementação com selênio orgânico aumentou as concentrações do micromineral no sangue, porém não influenciou nos outros parâmetros avaliados. Abstract: The objective of this study was to evaluate the influence of organic selenium (selenized yeast) supplementation, bound to the concentrate, on blood levels, milk production and concentration, possible changes in milk composition, mastitis indicative parameters and Sensory analysis, during the lactation period of dairy goats. Were used sixteen goats, crossbreed Saanen with Toggenburg, in a completely randomized design, in two treatments, with or without addition of selenium in the concentrate. The females were raised in a semi-intensive system, in the morning they were kept in native pasture, and in the afternoon they received standard concentrate based on corn, soybean meal and limestone, elephant grass (Pennisetum purpureum Schum.) and sugarcane Sugar (Saccharum officinarum) in the trough, after milking. Weekly, weighed, body condition score and dairy control of females wereperformed. Before the females entered the treatments and each every 21 days of lactation was performed blood collection to determine the selenium content. With 20, 40 and 60 days from the lactacinal cycle, were collect individuals samples of milk to determine composition, casein, urea nitrogen, somatic cell count, pH, electrical conductivity, chloride content and selenium content. Sensorial analysis of milk from both treatments was performed. The effect of organic Se in the diet of the supplemented goats on the Se in the blood was observed (P <0,05). There was no significant difference (P> 0.05) for body performance, Body Condition Score, Se concentration in milk, milk production, milk composition, urea nitrogen and indicative of mastitis between the two treatments. In the first collect the treatment without supplementation showed 1 sample (12.5%) isolation coagulase-negative staphylococci (ECN). In the second collect, 1 sample showed isolation ECN, being this sample comes from the treatment without supplementation. In the thirdm the treatment with supplementation identified 4 samples (50%) of ECN and without supplementation were 2 samples (25%). No difference was observed between the milk from the two treatments when undergoing sensory analysis. The supplementation with organic selenium increased the concentrations of the micromineral in the blood, but did not influence the other parameters studied. MenosResumo: O objetivo deste estudo foi avaliar a influência da suplementação de selênio orgânico (levedura selenizada) vinculado ao concentrado, nos níveis sanguíneos, na produção e concentração no leite, possíveis alterações na composição do leite, nos parâmetros indicativos de mastite e na análise sensorial, durante o período de lactação de cabras leiteiras. Foram utilizadas 16 cabras, mestiças Saanen com Toggenburg, em delineamento inteiramente casualizado, em dois tratamentos, com e sem adição de selênio no concentrado. As fêmeas eram criadas em sistema semi-intensivo, sendo que pela manhã ficavam em pasto nativo, e à tarde recebiam concentrado padrão a base de milho, farelo de soja e calcário, capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum.) e cana-de-açúcar (Saccharum officinarum), no cocho, após a ordenha. Semanalmente, foram realizadas a pesagem, a avaliação do escore da condição corporal e o controle leiteiro. Antes das fêmeas entrarem nos tratamentos e a cada 21 dias de lactação foi realizada coleta de sangue para determinação do teor de selênio. Com 20, 40 e 60 dias do ciclo lactacional, foram coletadas amostras individuais de leite para determinação de composição, caseína, nitrogênio ureico, Contagem de Células Somáticas, pH, condutividade elétrica, teor de cloretos e teor de selênio. Foi realizada análise sensorial do leite proveniente dos dois tratamentos. Observou-se efeito do Se orgânico na dieta das cabras suplementadas sobre o Se no sangue (P<0,05). Não houve dife... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Levedura selenizada; Mineral supplements; Peso vivo. |
Thesagro: |
Cabra leiteira; Caprino; Condição corporal; Leite; Microelemento mineral; Nutrição animal; Produção leiteira; Qualidade; Selênio; Suplemento alimentar; Suplemento mineral. |
Thesaurus NAL: |
Animal nutrition; Body condition; Body weight; Feed supplements; Goats; Milk production; milk quality; Selenium; Trace elements. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 06059nam a2200409 a 4500 001 2078516 005 2019-01-08 008 2017 bl uuuu m 00u1 u #d 100 1 $aBONFIM, J. M. 245 $aSelênio orgânico na dieta de cabras leiteiras$bprodução e qualidade do leite. 260 $a2017.$c2017 300 $a68 f. 500 $aDissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Estadual Vale do Acaraú, Sobral. Orientadora: Angela Maria de Vasconcelos; Coorientadora: Viviane de Souza (CNPC). 520 $aResumo: O objetivo deste estudo foi avaliar a influência da suplementação de selênio orgânico (levedura selenizada) vinculado ao concentrado, nos níveis sanguíneos, na produção e concentração no leite, possíveis alterações na composição do leite, nos parâmetros indicativos de mastite e na análise sensorial, durante o período de lactação de cabras leiteiras. Foram utilizadas 16 cabras, mestiças Saanen com Toggenburg, em delineamento inteiramente casualizado, em dois tratamentos, com e sem adição de selênio no concentrado. As fêmeas eram criadas em sistema semi-intensivo, sendo que pela manhã ficavam em pasto nativo, e à tarde recebiam concentrado padrão a base de milho, farelo de soja e calcário, capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum.) e cana-de-açúcar (Saccharum officinarum), no cocho, após a ordenha. Semanalmente, foram realizadas a pesagem, a avaliação do escore da condição corporal e o controle leiteiro. Antes das fêmeas entrarem nos tratamentos e a cada 21 dias de lactação foi realizada coleta de sangue para determinação do teor de selênio. Com 20, 40 e 60 dias do ciclo lactacional, foram coletadas amostras individuais de leite para determinação de composição, caseína, nitrogênio ureico, Contagem de Células Somáticas, pH, condutividade elétrica, teor de cloretos e teor de selênio. Foi realizada análise sensorial do leite proveniente dos dois tratamentos. Observou-se efeito do Se orgânico na dieta das cabras suplementadas sobre o Se no sangue (P<0,05). Não houve diferença significativa (P>0,05) para desempenho corporal, Escore da Condição Corporal, concentração de Se no leite, produção de leite, composição do leite, nitrogênio ureico e indicativos de mastite entre os dois tratamento. Observou-se que na 1ª coleta, que uma amostra (12,5%) de leite de cabras do grupo não suplementado, apresentou isolamente de estafilococos coagulase- negativo (ECN). Na segunda coleta, uma amostra apresentou isolamento de ECN, sendo esta amostra proveniente do tratamento não suplementado. Na terceira coleta, das cabras com suplementação, houve o isolamento de 4 amostras (50%) de ECN e àquelas não suplementadas de 2 amostras (25%) de ECN. Não foi observado diferença entre as amostras de leite provenientes dos dois tratamentos ao serem submetidos a análise sensorial. A suplementação com selênio orgânico aumentou as concentrações do micromineral no sangue, porém não influenciou nos outros parâmetros avaliados. Abstract: The objective of this study was to evaluate the influence of organic selenium (selenized yeast) supplementation, bound to the concentrate, on blood levels, milk production and concentration, possible changes in milk composition, mastitis indicative parameters and Sensory analysis, during the lactation period of dairy goats. Were used sixteen goats, crossbreed Saanen with Toggenburg, in a completely randomized design, in two treatments, with or without addition of selenium in the concentrate. The females were raised in a semi-intensive system, in the morning they were kept in native pasture, and in the afternoon they received standard concentrate based on corn, soybean meal and limestone, elephant grass (Pennisetum purpureum Schum.) and sugarcane Sugar (Saccharum officinarum) in the trough, after milking. Weekly, weighed, body condition score and dairy control of females wereperformed. Before the females entered the treatments and each every 21 days of lactation was performed blood collection to determine the selenium content. With 20, 40 and 60 days from the lactacinal cycle, were collect individuals samples of milk to determine composition, casein, urea nitrogen, somatic cell count, pH, electrical conductivity, chloride content and selenium content. Sensorial analysis of milk from both treatments was performed. The effect of organic Se in the diet of the supplemented goats on the Se in the blood was observed (P <0,05). There was no significant difference (P> 0.05) for body performance, Body Condition Score, Se concentration in milk, milk production, milk composition, urea nitrogen and indicative of mastitis between the two treatments. In the first collect the treatment without supplementation showed 1 sample (12.5%) isolation coagulase-negative staphylococci (ECN). In the second collect, 1 sample showed isolation ECN, being this sample comes from the treatment without supplementation. In the thirdm the treatment with supplementation identified 4 samples (50%) of ECN and without supplementation were 2 samples (25%). No difference was observed between the milk from the two treatments when undergoing sensory analysis. The supplementation with organic selenium increased the concentrations of the micromineral in the blood, but did not influence the other parameters studied. 650 $aAnimal nutrition 650 $aBody condition 650 $aBody weight 650 $aFeed supplements 650 $aGoats 650 $aMilk production 650 $amilk quality 650 $aSelenium 650 $aTrace elements 650 $aCabra leiteira 650 $aCaprino 650 $aCondição corporal 650 $aLeite 650 $aMicroelemento mineral 650 $aNutrição animal 650 $aProdução leiteira 650 $aQualidade 650 $aSelênio 650 $aSuplemento alimentar 650 $aSuplemento mineral 653 $aLevedura selenizada 653 $aMineral supplements 653 $aPeso vivo
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